User Experience (UX) Basics

User Experience (UX) Basics

User Experience (UX) Basics

За курса:

И скате да научите, какво отличава най-успешните съвременни сайтове или мобилни приложения? Искате да разбирате вашите потребители по-добре? Или пък искате да надградите своите текущи умения в създаването и разработката на дигитални продукти? Ако поне един от отговорите ви на тези въпроси е “да”, то Вие сте на правилното място.

Ако участвате в създаването на продукт, който се ползва от хора, то Вие вече създавате User Experience (UX). Ако искате той да се използва лесно, да грабва своите потребители и да изпълнява целите на бизнеса зад него, то трябва да се погрижите изживяването на вашия потребител да е положително, и дори приятно.

В този курс ще научите основните принципи и процеси за създаване на добри потребителски изживявания на вашите продукти, както и какво един професионалист в сферата на UX трябва да може да прави. Въпреки че, би ви отнело години практика, за да станете истински професионалист, целта на курса е да Ви прекара бързо и лесно през началните стъпки във вашата кариера, които Вие след това лесно ще можете да доразвиете.

Какво ще научиш от курса:

 • Какво точно е потребителското изживяване и защо е толкова важно
 • Основите на UX дизайна и прилагането на основните принципи при често срещани проблеми
 • Практическо запознаване с процеса, който е добре да се следва при създаването на уебсайтове или мобилни приложения
 • Запознаване със най-често срещаните затруднения и как да бъдат преодолени или избегнати от самото начало
 • Откриване на уменията и знанията, от които се нуждае един истински UX професионалист
 • Този курс НЕ Е посветен на интерфейс дизайна (User Interface или UI), макар че темата често се засяга в повече от половината лекции от курса.

За кого е предназначен:

Курсът е предназначен за начинаещи в сферата на User Experience. Материалът е насочен към хора, независимо от тяхната роля или професия, замесени в създаването на дигитални продукти като уебсайтове или мобилни приложения.

Обикновено най-голям интерес към UX забелязваме при front-end и back-end програмисти, графични и UI дизайнери, QA или маркетинг специалисти, както и хора с бизнес насоченост като ръководители на фирми или предприемачи. Освен тях от курса ще намерят полза и всички останали, които се интересуват от сферата на User Experience и биха искали да развият или затвърдят знанията си в нея.

Ще очакваме хората, които запишат курса, да четат и разбират английски език, тъй като всички материали в курса ще бъдат на английски език. Самите лекции и дискусии ще се провеждат на български език.

Продължителност на курса:

Курсът се състои от 10 лекции, всяка с продължителност 2 часа. Занятията се провеждат 1 път седмично, като включват както лекции така и упражнения, целейки практическата насоченост на материала.
За упражненията и практическата част по време на занятията всеки курсист трябва да носи личен лаптоп.

Практическа част по време на занятия:
Добрият UX не се създава във вакуум. Добрата работа в екип и комуникацията с широк кръг от хора е ключова за истинския UX дизайнер. За да развием това ключово умение, сме организирали работата в курса на екипи. Така в курса ще решавате истински UX проблеми чрез комуникация и работа с реални хора.

Всяко занятие ще започваме с представяне и дискусия на задачите от предходната лекция – около 25-30 мин.. След това продължаваме с теоритичната част (около 25-30 мин). След кратката почивка идва ред и на основната част от занятието – отборна практическа работа по проекта (около 50-60 мин.), където ще приложим на практика знанията, придобити преди това в теоритичната част.

Цена на курса:

Цената за цялата продължителност на курса е 700 лева. Като предоставяме възможност за разсрочено плащане – първа вноска 450 лева и втора вноска 250 лева в началото на всеки от месеците от курса.

В кои дни се провежда курса, кога ще започнат нови групи и как може да се запиша?

Разписанието се публикува в График, а за записване, моля използвайте Записване за курс.

Програма на курса

Най-напред ще разпределим отборите и ще назначим индивидуален проект за всеки отбор. Проектът е конкретен проблем, за който отборът ще трябва да създаде решение (чрез мобилно приложение, уебсайт или друг тип дигитален продукт по избор). През единадесетте седмици, сформираните отбори ще разработват собствения си продукт, като прилагат знанията получени на курса всяка седмица.

Lessons

 1. Kickoff

  Запознаване
  Програма на курса
  Какво е UX
  Процесът по който ще работим
 2. Discovery

  Изисквания за проекта
  Brainstorming на идеи
  Първоначално проучване
 3. User Research

  Персони
  Проучване с потребители
  Потребителски истории
 4. User Journey

  Изобразяване на потребителския път
 5. Storyboarding

  Бързи скици, за да комуникираме идеята си в кратък сториборд
 6. Paper Prototyping

  Прототипи
  Фокус на хартиените прототипи
 7. Layout

  Подреждане на информация и елементи на екрана
  Шаблони за интерфейси
 8. Interactive Prototypes

  Функциониращи дигитални прототипи, покриващи цялата последователност от взаимодействия и екрани за вашия продукт
 9. Визуален дизайн

  Основи на UI дизайна
  Цветове
  Типография
  Създаване и ползване на style guides
 10. Validation

  Проучване с участие на потребители
  10те евристични правила

Попълнете формата за препоръки и впечатления

Oстави своята препоръка или впечатление!

avatar