Python UI Automation with Sikuli

Python UI Automation with Sikuli

Python UI Automation with Sikuli

Обект на курса:

Целта на курса е даде основни практически и теоретични познания за писане на автоматизирани тестове (Test Automation) и да запознае курсистите с QA-ският процес. С помощта на популярният езикът Python и open source инструмента за image recognition Sikuli.

Езикът Python e много по-лесен за разбиране особено, като първи език за програмиране. В последните години е доста популярен и в университетите. Той е силно експресивен, което означава че с една линия код може да свършим повече работа и за по-малко време отколкото с една линия код на друг не толкова експресивен език. Доста изчистен от към синтаксис и лесен за четене.

От друга страна инструментът Sikuli на практика дава възможност да се автоматизира абсолютно всичко, което се вижда на екрана. От уеб сайтове, десктоп приложения, емулатори, видеа и дори игри. Всички проблеми, които имат повечето известни инструменти за автоматизация тук изчезват. Това дава възможност за фокус върху същинската част – тестването. Вместо да се решават проблеми с локирането на елементи или затварянето на онзи неприятен диалогов или системен прозорец.

Накрая ще разгледаме как може да впрегнем тези знания и те да работят за нас всяка нощ, докато ние си почиваме. А на сутринта само да анализираме резултатите.

След края на курса се очаква участниците в него да умеят да пишат автоматизирани тестове базирани на Python използвайки Sikuli. Препоръчително е всички, които участват в курса да използват Windows, като операционна система за гладкото му протичане.

За кого е предназначен

Курса е предназначен за хора с нулеви или минимални познания по езикът за програмиране Python и Sikuli. Подходящ е и за хора, които вече работят в IT сферата (Tестери и QA), но желаят да се усъвършенствам в сферата на автоматизираното софтуерно тестване.

Въпреки, че курса се преподава на български език, добре е курсистите да имат добро ниво на английски.
Курсът е предимно практически и е насочен към усвояването на реални умения и техники, които могат да се приложат в ежедневната работа. Целта на курса е да въведе курсистите в основните принципи на програмирането и да запознае с методите за автоматизирано тестване, използвайки подход който ще ги направи универсални и ще могат да автоматизират почти всичко.
Курсът съдържа множество практически упражнения и добри практики от реални проекти.

Продължителност на курса

Курса е вместен в 16 лекции, всяка с продължителност 3 часа. Занятията се провеждат два пъти седмично, като общата продължителност на курса е 8 седмици или 2 месеца.
Занятията ще са смесени (лекции и упражнения), като се цели практическата насоченост на материала.

Практическа част по време на занятия

За упражненията и практическата част по време на занятията всеки курсист трябва да носи личен лаптоп.

Цена на курса

Цената за цялата продължителност на курса е 750 лева. Като предоставяме възможност за разсрочено плащане – първа вноска 450 лева и втора вноска 300 лева в началото на всеки от месеците от курса.

В кои дни се провежда курса, кога ще започнат нови групи и как може да се запиша?

Разписанието се публикува в График, а за записване, моля използвайте Записване за курс.

Lessons

 1. Представяне на курса. Какво ще научим? Как ще го научим?
  Конфигуриране на работна среда
  Създаване на първият Python скрипт
 2. Какво представлява функцията
  Аргументи на функция
  Глобални и локални променливи
  Пакети и модули
  Ключови думи - global, return, import
 3. Sikuli IDE
  Основни функции - click(), type(), wait(), exists(), dragDrop(), hover(), highlight()
  Работа с Matching и targetoffset на изображенията
  Работа със Similarity
 4. Advanced Sikuli

  Работа с региони
  Работа с функции - nearby(), Left(), Right(), Below(), Above()
  Работа с еднакви локатори(images) - манипулиране на чекбокси
  Работа с клипборда, анализиране и верификации на текст от екрана
  Работа с Shortcuts
  Извличане на текст от регион
 5. Работа с чекбокси, popup, слайдери, Word, Excel, системни менюта, facebook, youtube, online casino
  Автоматизиране на Web
  Автоматизиране на Desktop
  Автоматизиране на Remote Desktop Connection/VNC
  Автоматизиране на Мобилно устройство
  Автоматизиране на Игра
 6. Архитектура на framework-a (UI map, Library, Test set)
  Стартиране на тестовете (cmd, cron, task scheduler, jenkins)
  Анализиране на резултатите (Html и Video репорт)
  Поддръжка на тестовият framework и тестовете
 7. Ръчно тестване и запознаване с продукт 
  Вземане на решение какво да се автоматизира първо
  Правилният подход за създаване на UI map
  Създаване на първият сет и тестове
  Тестване и дебъгване при създаването на първите тестове
  Анализиране нa HTML и Video репорт
  Оптимизации и поддръжка след създаването на първия тестови сет
  Създаване на Jenkins сървър
  Интегриране на framework-a с Jenkins или Task Scheduler / Cron

Попълнете формата за препоръки и впечатления

9 Препоръки и впечатления за "Python UI Automation with Sikuli"

avatar
най-нови най-стари
Damyan Damyanov
Гост
Рейтинг :
     

Много добър конспект, максимално съдържателни и въвличащи лекции, поднесени с интерес и професионализъм от Иво ! Силно препоръчвам както за напреднали, така и за начинаещи с малко опит в сферата. Много добър трамплин за вдигане на ценза/нивото, усвояване на материала и стъпало към хоризонта на автоматичното тестване !

Ivan Shondev
Гост
Рейтинг :
     

Много полезен курс за начинаещи и напреднали! Лекторът поднася разбираемо материала и е готов да отговоря на въпроси по и извън темата 😀 Препоръчвам!

Никола Атан
Гост
Никола Атан
Рейтинг :
     

Автоматизираното тестване с Питон и Сикули беше супер интересна материя, която Иво ни представи по удобен и много лесен начин! Препоръчвам курса за всеки, който иска да премине към Аутомейшън или да си обогати вече затвърдените знания 🙂

Anatoli Gabrielov
Гост
Рейтинг :
     

Най-добрият курс от всичките ми изкарани досега. Най-много полезни практики и най-много съдържание. Буквално спестява огромен период от време в лутане на търсене на решения за големи и дребни проблеми на които всеки може да се натъкне в даден момент. Иво е страхотен преподавател и успява да предаде по много добър и разбираем начин знания трупани с много усилия през годините. Благодаря!

Владимир Чернев
Гост
Владимир Чернев
Рейтинг :
     
Курса започва от пълно въведение за начинаещи в програмния език питон, преминава през env set up и sikuli Automation, запознава курсистите с git и завършва с Jenkins и първи стъпки в Continuous Integration. Иво добавя към подробните обяснения на спецификите на програмния език и изключително полезни инструменти от практиката в бранша, които могат да ви спестят доста работа и главоболия. Като по-напреднал в автоматизирането пак научих много полезна информация, която ще ми е от полза за напред. Силно препоръчвам за всеки, който иска да научи по-модерен език като Питон и единствения инструмент за автоматизирано тестване в бранша базиран на image… Read more »
Илиян
Гост
Рейтинг :
     

Много полезен курс, обхващаш много повече от Python и Sikuli. Иво е изключително запален по автоматизираното тестване и по този начин предава знанията и опита си на курсистите с лекота, усмивка и позитивизъм. В моментите с много теория пускаше шеги, за да ни грабне вминанието. Курса е подходящ за начинаещи, но лично аз, като човек с опит в сферата научих доста нови неща, които не предполагах, че ще науча. Успех на Иво и бъдещите курсисти! 🙂

Надежда Христева
Гост
Надежда Христева

Благодарим за възможността да се запознаем с автоматизирането по един по-различен и интересен аспект. Благодарим на Иво, че винаги отделяше време и внимание на всеки един. Благодарим за хъса и енергията, с която не само преподаваше, но и ни “заразяваше” и обогатяваше практически знанията ни. Успех на всички курсисти и бъдещи колеги!

Красимира
Гост
Рейтинг :
     

За абсолютно начинаеща в сферата, мога да кажа, че получих безценни знания и солидна основа да надграждам. Темите в курса са структурирани изключително добре, навлизайки в есенцията на езика Python с практически примери и прилагането му, постепенно се преминава към използването му в автоматизиране на различни задачи и изграждането на цялостен framework със Sikuli.
Ивомир е вдъхновяващ лектор, с много и разнообразен опит и страст към работата си, която успява да предаде на участниците. Намираше време и специален подход да отговори на всички въпроси, като успя да ни забавлява с разнообразни домашни и таскове.:)

Васил Калчевски
Гост
Васил Калчевски
Рейтинг :
     
Обученията в Прагматик отдавна са се доказали в бранша, така че летвата пред първото издание на този курс бе вдигната високо… но смело мога да твърдя, че след него, тя се вдигна още по – високо! Първо, накратко моите впечатления за лекторa – Ивомир Аси успя за нула време да респектира всички курсисти с професионализма и нестандартните си подходи при автоматизация на реални таскове. Относно курса – ще поставите основите на езикa Python, а след това ще упражните наученото в направата на framework. Ако се постараете и вникнете в материята, ще може да го използвате за база, според която да… Read more »

Teachers