Linux Системна Администрация

Linux Системна Администрация

Linux Системна Администрация

Обект на курса:

Ц елта на курса е да даде основни практически и формални познания, както и да помогне на курсистите да получат правилната нагласа за започване на работа като младши системен администратор.
 Курсът съдържа множество практически упражнения и добри практики от реални проекти.

Целият курс е проектиран по много прост начин, за да се гарантира, че можете да го овладеете, без много затруднения. Нашият екип знае какво трябва да се научи в правилната последователност, за да ви помогне да усвоите материала възможно най-добре .

Курса ще ви помогне да навлезете последователно в основните процеси на работа на Linux операционните системи и ще добиете една стабилна основа за вашето кариерно развитие като системни администратори. Като допълнение, курсистите ще получат помощ при подготовката на адекватно CV, което ще даде правилния тласък за изграждането на кариера.

За кого е предназначен

Нашият курс по „Linux системна администрация“ е отворен за всички – както за работещи професионалисти, желаещи да обогатят познанията си, така и за хора, които имат желание да навлязат в Linux технологиите. Не се изисква предишен опит.

Единственото изискване е курсистите да имат силно желание да учат. Вие трябва да бъдете готови да учите усърдно преподадения материал с цел усъвършенстване на вашите знания.

Продължителност на курса

Курса е вместен в 17 лекции, всяка с продължителност 3 часа с две по 10 или една 20мин. почивка. Занятията се провеждат два пъти седмично, като общата продължителност на курса е 8 седмици или 2 месеца.
 Занятията ще са смесени (лекции и упражнения), като се цели практическата насоченост на материала.
 В края на курса ще бъде проведен и примерен тест върху материала на целия курс, подходящ за подготовка за сертифициране.

Практическа част по време на занятия

За упражненията и практическата част по време на занятията всеки курсист трябва да носи личен лаптоп.

Цена на курса

Цената за цялата продължителност на курса е 650 лева. Като предоставяме възможност за разсрочено плащане – първа вноска 400 лева и втора вноска 250 лева в началото на всеки от месеците от курса.

В кои дни се провежда курса, кога ще започнат нови групи и как може да се запиша?

Разписанието се публикува в График, а за записване, моля използвайте Записване за курс.

Lessons

 1. Хардуер

  Компютърен хардуер
 2. Файлов дескриптор – STDIN, STDOUT, STDERR
  Пренасочване на файлов дескриптор
  Какво е процес
  Видове процеси – background, foreground, daemons
  Работа с процесите
  Приоритет на процесите – nice renice
 3. Regular Expressions

  Въведение
  Използване на RegEx оператори
  Съвпадения на текст
  grep , akw , sed с regular expressions
 4. Дискови дялове
  Файлови системи
  Работа с дялове и файлови системи
  Проверки на файлови системи
  Проверки на състоянието на файлова система
  Inodes
  Свободно място
  soft линкове
  hard линкове
 5. Bash

  Въведение
  Променливи
  Bash скриптове
  Изпълнение на скриптове
  If, then , else
 6. Основи на мрежата

  Linux мрежови адаптери и Ethernet хардуерни инструменти
  Настройка на мрежов адаптер – Static / DHCP
  Настройка на маршрутизатор
  IP, MAC , ARP
  Име на хост, име на домейн, DNS, FQDN3
 7. Статистика за RAM памет
  Статистика за процесора
  Статистика за входящи/изходящи(I/O) заявки
  Статистика на мрежата
  Отстраняване на проблемни процеси
  Инструменти за отстраняване на проблеми
  Проблеми със стартирането на системата
 8. Ядро

  Запознава с текущата системата
  Конфигуриране на Ядро за нашата система
  Компилиране на Ядро
  Модули в ядрото

Попълнете формата за препоръки и впечатления

Oстави своята препоръка или впечатление!

avatar
Владимир Чернев
Гост
Владимир Чернев
Рейтинг :
     
Това е един практично насочен курс представен от специалист работещ активно в същата бизнес сфера. Особено впечатление ми направиха лекците свързана с hardware, RegEx и мрежи. Постоянно, когато ни се поднасяше нова информация, тя беше последвана с примери от практиката и живота. Някой от домашните бяха като игри и те мотивираха допълнително да ги решиш. Често ни оставаше време и за упражнения в учебната зала. Единствения ми минус е, че аудиторията от студенти не винаги беше на едно ниво и понякога се налагаше лектора да повтаря и потретва информация – нещо което не може да се избегне с този формат… Read more »
Николай Йорданов
Гост
Николай Йорданов
Рейтинг :
     

Това е един много добре подреден и представен курс. Благодарение на Валентин Христев научих и разбрах по добре материята. Ако искате да научите повече по тази тема, посетете курса няма да съжалявате.

Деница Митева
Гост
Деница Митева
Рейтинг :
     
Работя от няколко години в сектора. Валентин Христев ще ви помогне да ошлайфайте и подобрите наученото до тук, а ако не знаете – ще ви научи на много! Пропускала съм лекция и съм съжалявала за това – всяка лекция е подробна и съдържа отговорите на много въпроси, с който ще се сблъскате в работата си. Както вече други са казали, лекциите са придружени от много примери събрани от опита на лектора. Последният курс включваше и много домашни работи, а в самите презентации самвключени много източни на информация и референции към книги. Намирам курсът за изкючително полезен и ще бъде чудесно… Read more »
Едмонд Трифонов
Гост
Едмонд Трифонов

Валентин Христев е отличен лектор, който предподава материала много добре и лесно смилаемо.Също така дава и примери от своя опит като администратор.Какъвто и въпрос да зададеш винаги е готов да ти отговори по възможно най-добрия начин.Когато започнах курса (миналата година октомври) нямах абсолютно никакви знания за линукс, след завършване на курса и цъкане още няколко месеца въкщи (за затвърждаване на знанията) успях да си намеря работа като Linux Administrator.

Благодарение на Валю и Прагматик работя това което ми харесва.

Големи благодарности.

Огнян Белчев
Гост
Огнян Белчев

Валентин Христев е много добър лектор. Поднася учебният материал здъвкан и готов за консумиране. Използва много примери от неговият житейски опит като администратор, което позволява лесното асоциативно запомняне. Старае се да отговори на всички въпроси и да не остави някой неразбрал.
Моите препоръки да да има повечко домашно за да бъде приложено наученото.
Курсът много ми помогна в професионалното ми развитие и съм много благодарен на Прагматик за тази възможност. Надявам се да организират и втори такъв за по-напреднали.

Milan Velev
Гост

Впечатленията ми от курса са отлични.

Радков
Гост

Много полезен курс. Материалът обхваща основите на Линукс операционна система и е поднесен по смилаем начин. Лекциите са с практическа насоченост, а лекторът (Валентин Христев) е опитен и отзивчив. Липсват домашни или каквито и да е мини-проекти за да може да приложим наученото и да “навържем” поднесения материал от лекциите.

Спас Здравков
Гост
Спас Здравков

Мога да кажа много , но ще спомена само някои неща . Целият екип на Pragmatic е много отзивчив и винаги на линия , не само научихме нещо но и създадохме много добри приятелски отношения , относно Валентин Христев – пълно 6 .

Kamen Dimitrov
Гост

Otzivite mi za kursa po Linux administraciq sa otlichni.

Лъчезара Костадинова
Гост
Лъчезара Костадинова

Много полезен курс. Изключително добър лектор. Обяснява подробно и разбираемо.